Digital Spy

Search Digital Spy
 

DS Forums

 
 

Dave HD?


Reply
Thread Tools Search this Thread
Old 04-07-2013, 10:53
grimtales1
Forum Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: St. Albans, UK, Team Wagner
Posts: 38,641

Hey,
I've just noticed ( ) while watching some stuff on Dave/Dave Ja Vu that the DOG says 'Also in HD'.
Is this only via Sky? I thought considering I now have Freeview HD its a bit odd I cant get Channel 5 or Dave in HD yet?
grimtales1 is offline   Reply With Quote
Please sign in or register to remove this advertisement.
Old 04-07-2013, 11:44
call100
Forum Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 5,414
They are Satellite/cable only stations AFAIK.
call100 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 12:08
fastest finger
Forum Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Heart of England.
Posts: 6,153
At the moment, there is only space for 5 HD channels on Freeview, 4 of which are permanently in use.

Channel 5 were expected to take the spare HD slot, but withdrew their application.

Proposed changes could increase the availability of HD slots to about 15, but whether broadcasters will use them or not is another matter.
fastest finger is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 12:17
Chris Frost
Forum Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Cheshire
Posts: 4,616
Freeview only has a limited amount of space (bandwidth) to broadcast HD.

Even with Sky you still have to pay an additional premium for the HD channel pack before being able to receive significantly more than what's on Freeview HD. There's also further premiums for the HD movies and HD sports channels. Ho hum
Chris Frost is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 20:19
mooghead
Forum Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 430
Brilliant.. a channel that is 99% adverts in HD!!!
mooghead is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 10:23
David (2)
Forum Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: North Wiltshire
Posts: 16,056
they are on sky satellite (not free from freesat).
David (2) is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 05-07-2013, 23:07
suzieque
Forum Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: west yorkshire
Posts: 222
Freeview only has a limited amount of space (bandwidth) to broadcast HD.

Even with Sky you still have to pay an additional premium for the HD channel pack before being able to receive significantly more than what's on Freeview HD. There's also further premiums for the HD movies and HD sports channels. Ho hum
I have three DRX890 Sky+ boxes here all in daily use with the hd package would not be without any of them, cant stand sd. money well spent.
suzieque is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 17:54
Mr Dos
Forum Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 392
Dave is just old stuff recorded before HD. You can't invent pixels and make old SD into HD, despite what dudes with upscale devices will tell you. Dave HD = Dave SD.
Mr Dos is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 20:32
chenks
Inactive Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: North Ayrshire
Posts: 10,592
Dave is just old stuff recorded before HD.
nonsense!
chenks is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 14:11
Mr Dos
Forum Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 392
Have you actually done side by side tests of Dave SD + HD ? Also satellite HD bitrate is lower than terrestrial - Sky just want to sell 'upgrades' with no noticeable gains. Even the beeb + ITV use upscaling. Still, if you're happy . . .
Mr Dos is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 15:47
Deacon1972
Forum Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Yorkshire
Posts: 6,651
Dave is just old stuff recorded before HD. You can't invent pixels and make old SD into HD, despite what dudes with upscale devices will tell you. Dave HD = Dave SD.
Plenty of HD on Dave, just look at the EPG - Road to Red Bull, On Thin Ice, Man v Food, Top Gear, Storage Hunters etc etc are all in HD.
Have you actually done side by side tests of Dave SD + HD ? Also satellite HD bitrate is lower than terrestrial - Sky just want to sell 'upgrades' with no noticeable gains. Even the beeb + ITV use upscaling. Still, if you're happy . . .
SD and HD on Dave are easily distinguishable, as they are on any other channel, maybe you're viewing it from too far away.

Average bitrate for Dave HD is 9240 kBit/s - Dave on Freeview is between 4000-6000 kBit/s - you are also comparing MPEG2 to MPEG4 which will never give you a true comparison.

Don't subscribe if you see no difference - simples.

Any HD channel will upscale if it's not broadcasting a HD programme, this is nothing new, what the channel is not allowed to do is pass it off as HD, which as far as I know none do.
Deacon1972 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 15:54
Deacon1972
Forum Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Yorkshire
Posts: 6,651
Deleted, double post.
Deacon1972 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2013, 21:47
grimtales1
Forum Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: St. Albans, UK, Team Wagner
Posts: 38,641
Dave is just old stuff recorded before HD. You can't invent pixels and make old SD into HD, despite what dudes with upscale devices will tell you. Dave HD = Dave SD.
No its not, even if that were the case with some older shows new stuff appears there eventually which was made in the HD era.
grimtales1 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 09:24
chenks
Inactive Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: North Ayrshire
Posts: 10,592
Have you actually done side by side tests of Dave SD + HD ? Also satellite HD bitrate is lower than terrestrial - Sky just want to sell 'upgrades' with no noticeable gains. Even the beeb + ITV use upscaling. Still, if you're happy . . .
come back when you have a tiny bit of knowledge on the matter. at the moment it appears you have none.
chenks is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 13:48
grimtales1
Forum Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: St. Albans, UK, Team Wagner
Posts: 38,641
BBC HD (for example) is certainly not SD upscaled to 1080i.
grimtales1 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 15:14
chenks
Inactive Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: North Ayrshire
Posts: 10,592
BBC HD (for example) is certainly not SD upscaled to 1080i.
BBC HD no longer exists.
chenks is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 18:45
grimtales1
Forum Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: St. Albans, UK, Team Wagner
Posts: 38,641
BBC1 HD/BBC2 HD then
grimtales1 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2013, 12:30
chenks
Inactive Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: North Ayrshire
Posts: 10,592
BBC1 HD/BBC2 HD then
BBC1HD and BBC2HD does include upscaled content though, as not everything it shows is native HD.
chenks is offline Follow this poster on Twitter   Reply With Quote
Old 12-07-2013, 13:50
technologist
Forum Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: London
Posts: 6,086
But all programmes delivered on tape / file in the past two years have been HD ...
And many before that .... so it is decreasing repeats in SD .
technologist is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2013, 22:39
grimtales1
Forum Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: St. Albans, UK, Team Wagner
Posts: 38,641
BBC1HD and BBC2HD does include upscaled content though, as not everything it shows is native HD.
Fair enough
grimtales1 is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2013, 17:07
LinearCandidate
Inactive Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 27
I wonder what the chances are of Dave HD launching on Freeview once the new proposed DVB-T2 multiplexes have been launched?
LinearCandidate is offline   Reply With Quote
 
Reply



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 
Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 22:19.