Digital Spy

Search Digital Spy
 

DS Forums

 
 

Surround sound


Reply
Thread Tools Search this Thread
Old 24-09-2013, 06:19
Matthartlane
Forum Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 224

Hi All,

I wondered If I could pick your brains

I have very recently brought a Phillips HTL3120/12 sound bar, but can't get sound from the optical cable.

My set up is

Sound bar to tv via HDMI
Sky HD to sound bar via HDMI
Playstation 3 to sound bar via HDMI and Optical.

I have gone into the sound settings on the playstation and changed it to optical rather than HDMI but when I play anything, I get pictures but no sound!..

The my TV is a old samsung with one HDMI slot!..

Thanks

Matt
Matthartlane is offline   Reply With Quote
Please sign in or register to remove this advertisement.
Old 24-09-2013, 10:10
Philip Wales
Forum Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: South Wales
Posts: 3,683
Try taking the PS3 straight to the TV with HDMI and then using the optical from sound bar to PS3, that should work. If it does you might then have to configure the soundbar (does it have settings). It seems as if the HDMI's are overriding the optical.
Philip Wales is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2013, 14:28
Minkinit
Forum Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 87
You should be able to transmit the 5.1 sound to the soundbar from the PS3 HDMI without needing an optical cable.

Looking at your manual, it seems you have to manually switch through different outputs using the remote so you cant have both optical and HDMI outputting at the same time. You would either have no sound, or no picture

Try

HDMI IN 1 - Sky
HDMI IN 2 - PS3
HDMI Out - TV

And switch back to HDMI sound on the PS3
Minkinit is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2013, 17:12
Matthartlane
Forum Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 224
Thanks both for the suggestions!!.. currently I have

TV in HDMI Out
PS3 in HDMI 1
SKY in HDMI 2

Will I still be able to get surround sound via HDMI??.. Also now when I turn the playstation on while I am on the home screen the tv keeps flicking off and on!!

Strange!!
Matthartlane is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2013, 19:40
Minkinit
Forum Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 87
Yeah, you can receive 5.1 over HDMI. On the front of your sound bar, it should say whether it is 2.1, 5.1 mode.

Might be worth recalibrating both the video and sound settings again on the PS3
Minkinit is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2013, 19:50
Matthartlane
Forum Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 224
Thanks Minkinit.

Unfortunately it does not say weather it is 2.1 or 5.1..

On the remote there is a surround sound button in which I have chose this and put it into surr mode!.. Assume this is 5.1 surround sound!..

Will have to double check the ps3.. It's never happened before!!
Matthartlane is offline   Reply With Quote
 
Reply



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 21:22.